Sverige spelar en central roll som ”varnande exempel” i invandringsfientliga nationalisters propaganda över hela världen, enligt New York Times. 
Extrema nationalister hävdar att invandringen lett till brottslighet och kaos i Sverige – och deras budskap ”dryper av skadeglädje” över hur det har gått för Sverige, skriver tidningen.
New York Times har granskat den högerpopulistiska opinionsbildningen i Sverige och finner att den fungerar som en ”ekokammare” med kopplingar till ett internationellt nätverk.
Fyra sajter med stor publik – Samhällsnytt, Nyheter i dag, Fria tider och Nya tider – sprider invandringskritiska och främlingsfientliga texter som når många svenska läsare. Dessa texter citeras och sprids över världen av en lång rad internationella högerextrema sajter – som i sin tur länkar tillbaka till de svenska sajterna, enligt New York Times.
Tidningen har identifierat 356 domäner i USA och Europa som länkar till de fyra svenska sajterna. Denna internationella trafik gör att de svenska sajterna växer snabbt, enligt New York Times.
”Viralt momentum”
Bland dem som länkar märks många högerextrema, antimuslimska och rasistiska sajter i USA, till exempel Gatestone Institute och Stormfront. Liksom sajter med liknande inriktning i Ryssland och Tyskland.
”Om man gräver under ytan till det som händer i Sverige hittar man en en internationell disinformationsmaskin som odlar, provocerar och förstärker högerextrema och invandringsfientliga passioner och politiska krafter”, skriver New York Times.
Utländska såväl statliga och icke-statliga aktörer ger ”viralt momentum” till de svenska högerextrema sajterna, enligt den amerikanska tidningen. 

expressen -