😂

Tosi hyvä kirjoitus ulostamisesta.

Helpotuksen historia käsittelee monille ihmisille hyvin arkaa aihetta.
Hollantilainen menestyskirjailija, biologi Midas Dekkers julistaa ulostamisen olevan elämän pieniä riemuja. Tunnettu ranskalainen kirjailija Honoré de Balzac totesi: ”Mikään ei voita reippaan ulostuksen tuottamaa nautintoa. Silti ulostamisesta on tehty lähes salamyhkäistä, siitä ei juuri puhuta parhaimpienkaan ystävien kanssa.”
Vessassa ihminen on haavoittuvammassa asemassa kuin missään muualla, housut kintuissa ja pylly paljaana. Varmuuden vuoksi ovi yleensä lukitaan, koska ulostamaan ei pysty, jos ei tunne olevansa turvassa.
WC:ssä voi myös uppoutua omiin ajatuksiinsa tai esimerkiksi lukemiseen. Kirjailija Henry Miller totesi saaneensa parhaat lukukokemuksensa käymälässä.
Länsimaissa ihmiset istuvat paljon, myös wc:ssä. Dekkers arvioi, että kyykkyasento olisi ulostamisen kannalta järkevintä. Siinä peräaukon kohottajalihas aktivoituu itsestään, suolen mutka loivenee ja kakka valuu helposti ulos.

Kaasu
Ulostamisen ja virtsaamien ohella ihmisestä poistuu jätettä myös kaasuina. Kun suolistoon joutuu ilmaa, seuraava venttiili on vasta peräaukossa. Kirjan tekijä on luokitellut pierut A -ja B-tyyppeihin. Ensimmäiset eivät haise, koska ne koostuvat typestä, hapesta ja hiilidioksidista.
B-tyypin päästön haju johtuu muun muassa rikkivedystä, jota syntyy hajoamistuotteena vanhoista suolen seinämän soluista tai rikkipitoisista aminohappoja sisältävistä kasveista, joita ovat muun muassa pavut, kaalit, ja sipulit. Lisäksi monissa elintarvikkeissa on rikkiä sulfiittien muodossa.
Pierujen ongelma on, ettei niille aina voi mitään. Tarvetta ei välttämättä ehdi edes tuntea ennen kuin on liian myöhäistä. Lisäksi pieruun liittyy kova merkkiääni, joka paljastaa syyllisen. Ääni syntyy peräaukon värähtelystä.
Harvalle asialla nauretaan yhtä makeasti kuin äänekkäälle pierulle. Hyvin ajoitettu kaasupäästö on pelastanut monta pitkäveteistä kokousta tai luentoa. Pieruhuumorilla tehdään myös rahaa, jo 1930-luvulta saakka on myyty pierutyynyjä.

--- verkkouutiset -