Mikä ahdistaa ahdistuneita? .heikko itsetunto? ..haluaisi itselleen enemmän mitä voi itse hankkia? ..unelmat itsestä heikentyneet? ..mitä silloin tehdään? ..ehkä aletaan syyttämään maahanmuuttajia omasta huonosta asemasta yhteiskunnassa? ..oma heikkous laitetaan maahanmuuttajien syyksi? ..aletaan katsomaan kieroon maahanmuuttajia? ..kollektiivinen syyttely? ..asianhaaroja on tieten monesta eri suunnasta...yleistä taitaa olla kaikkialla että oman huonon voinnin syyksi laitetaan muut, etenkin maahanmuuttajat, ja etenkin muslimit syyllistetään kollektiivisesti...osa kansasta valittaa huonoa oloaan..
Jokainen voisi kysyä itseltään että mikä minua ahdistaa. katsella omaa elämäänsä ja alkaa tavoitella elämänsä parantamista...mutta muut, muukalaiset on jätettävä rauhaan...on siis paneuduttava omaan minäänsä, omaan elämäänsä ja alkaa etsiä sellaista olotilaa joka tuntuisi hyvältä.

Suomalaisista 80 prosenttia kokee maan tämänhetkisen ilmapiirin ahdistavaksi. Tutkija sanoo Kauppalehdessä, että yhteiskunnan jäsenten keskinäinen luottamus on vähintäänkin uhan alla.
Alma Media kysyi suomalaisilta, miten he kokevat Suomen tämänhetkisen ilmapiirin. Vastaajista 52 prosenttia koki ilmapiirin hieman ahdistavaksi, 22 prosenttia melko ahdistavaksi ja kuusi prosenttia erittäin ahdistavaksi. Vain 17 prosenttia ei kokenut ilmapiiriä lainkaan ahdistavaksi.
Suomalaisten keskusteluja sosiaalisessa mediassa seuraava tutkija Oula Silvennoinen ei ylläty tuloksista.
– Tutkimustulos kertoo siitä, että kansalaisten välinen keskinäinen luottamus on vähintäänkin uhan alla. Keskinäinen luottamus on jokaisessa yhteiskunnassa aivan oleellinen tekijä, mitaten sitä, miten mielekkäänä yhteiskunta koetaan, Silvennoinen toteaa.
Helsingin yliopiston Euroopan historian dosentti Silvennoinen tunnetaan fasismin tutkijana. Hän näkee maahanmuuton ympärillä käytävän keskustelun koventaneen suomalaisen yhteiskunnan ilmapiiriä.
– Yhteiskuntamme polarisoituu. Heimoudutaan ja ruvetaan näkemään toiset vihollisina sekä pettureina. Eri mieltä oleva ei olekaan enää vain eri mieltä, vaan petturi, joka uhkaa suoraan minua ja tuhota Suomen.

- Uusi.Suomi -