Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on huolissaan turvapaikanhakijoiden kohtelusta Euroopassa. Järjestö tuomitsee muun muassa EU:n Turkin ja Libyan kanssa solmimat sopimukset, joilla on pyritty estämään turvapaikanhakijoiden tulo Välimeren yli Eurooppaan. Myös Pohjoismaat ja erityisesti Suomi saavat osansa kritiikistä.
Välimeren yli Eurooppaan tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on puolittunut viimeisen vuoden aikana. Taustalla ovat muun muassa EU:n Libyan ja Turkin kanssa solmimat sopimukset siirtolaisuuden kontrolloimisesta. Amnesty tuomitsee sopimukset.
- EU on ostanut rahalla itselleen ihmisoikeussopimusten vastaisesti mahdollisuuden, että näistä maista ei tule turvapaikanhakijoita.
Amnestyn tänään julkistamassa vuosiraportissa jaetaan pyyhkeitä myös Pohjoismaille. Erityisesti kritiikkiä saa Suomi, joka on kiristänyt muun muassa turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia saada oikeusapua ja lyhentänyt päätösten valitusaikoja.

- Näemme, että sekä Tanska, Ruotsi, Norja että Suomi ovat osa sitä kaltevaa pintaa, jossa liu'utaan kohti alhaisinta mahdollista tasoa. Tämä on yleiseurooppalainen ilmiö, jossa ihmisoikeuksien ja palautuskiellon absoluuttinen kunnioittaminen ei tunnu enää merkitsevän niin paljon. Frank Johansson, Amnestyn Suomen johtaja
- SR -