”Olet suomalainen, ota huivi pois!”
Suomen muslimit kokevat yhä rajummin syrjintää
”Minun mielestäni ilmapiiri on tosi kireä nyt, minua katsotaan bussissa ja metrossa paljon pahemmin kuin silloin, kun aloin käyttää huivia puolitoista vuotta sitten”, suomalainen muslimi kertoo.
”Luuletko, että kukaan välittää meistä? - - Miksi kukaan haluaisi auttaa minua – muslimia ja maahanmuuttajaa, jonka lasta kaikki pitävät ainoastaan terroristina. Suru on valtava, silti meitä katsotaan vain pahalla”, eräs suomalainen muslimi kertoo.
”Olet suomalainen, ota huivi pois!” kantasuomalainen määrää kadulla musliminaista. Varoittelua on alkanut kuulua myös oman kulttuurin suunnasta: ”Minä käytin vuosi sitten abayaa - - Kesän jälkeen minun perheeni on pyytänyt, että ’älä käytä, sinut liitetään vaan radikaaleihin!’”
..........................
Raportti on surullista luettavaa Suomesta. Raportin antaman kuvan mukaan muslimien elämä on käynyt täällä todella ankaraksi. Suurimpina syypäinä muslimeja kohtaan tunnettuun epäluuloon ja vihaan he itse pitävät tiettyjä poliitikkoja ja tiettyjä sivustoja, jotka suosion pyynnissään tietoisesti polarisoivat asetelmaa ja leimaavat muslimivähemmistön.
- Epäluulojen levittäjät myös pelaavat väkivaltaisten radikaaliryhmien pussiin, niin väkivaltaisten muslimiradikaaliryhmien kuin väkivaltaisen äärioikeiston.
- Muslimit kokevat epäoikeudenmukaisena ja vääränä, että heitä epäillään ja kohdellaan kuin rikollisia, vaikka todellisia rikollisia ovat esimerkiksi he, jotka uhkailevat turvapaikanhakijoita ja heittelevät polttopulloja näiden asumuksia kohti.
- Tutkija Karin Creutz on haastatellut avainhenkilöiksi kutsumiaan muslimeja eri puolilla Suomea mutta etenkin pääkaupunkiseudulla. Heillä kaikilla on läheinen yhteys niihin ihmisiin, joiden epäillään lähteneen Lähi-idän konfliktialueille. Haastatellut ihmiset esiintyvät tutkimuksessa nimettöminä ja muullakin tavalla henkilöydeltään häivytettyinä, koska joutuisivat muuten vaikeuksiin.
- Itse asiassa he kokevat olevansa jo nyt tarkkailun alaisia. Suojelupoliisi ei saa kovinkaan hyvää arvosanaa. Jotkut muslimeista on kutsuttu Supoon ”keskusteluihin”, jotka ovat tuntuneet kuulusteluilta, sillä erotuksella, ettei kuulusteltavalla ole lakimiestä mukanaan.

http://www.hs.fi/kaupunki/a1450158211244