Ruotsissa on enemmän privatisoituja kouluja kuin kunnallisia kouluja...Nämä privaati koulut on sellaisia että ne omistaa joku privaattihenkilö...joka päättää koulun voitosta...Millä tavalla nämä koulut saa voittoa? ..kaikki privaattikoulut saa valtiolta vuosittaisia avustuksia...monia miljoonia vuosittain voi saada yksi koulu...riippuen kuinka monta oppilasta heillä on ja monet näistä kouluista valikoivat oppilaansa...vaikka laki kieltää valikoinnin...sitä kiertävät...sanomalla että ei ole paikkoja auki jos sinne hakee oppilas joka ei miellytä heitä jollakin tavalla...Rahaa menee valtavasti privaattikouluihin ja samalla kunnankouluihin ei ole varaa panostaa paljoakaan rahaan vaikka tarve on huutava.
Ruotsissa on monen maalaisten kouluja...On suomalaisiakin kouluja...on muslimikouluja...on juutalaisia kouluja...kristittyjä kouluja ja niin edelleen...Koulut suljetaan jos niissä havaitaan suuria vikoja joita ei ole korjattu...Suomalaiset koulut panostaa aika paljon suomalaisuuteen ja suomalaiseen koulukuriin.
Ruotsissa ei ole ainoastaan enemmistö kouluista jotka on privaattien omistuksessa...näin on myös esim. päiväkotien kanssa, monien sairaaloitten, vanhusten hoitopaikkojej ja niin edelleen...kaikki privaatit omistajat haluavat kerätä suurimman mahdollisen voiton vuodessa...siksi vaikka saavat miljoonia avustuksia valtiolta...panostavat aika vähän firmaansa takaisin voitostaan.
Ruotsissa on pari kolme täysin privaatia koulua jotka perii vanhemmilat suuren vuotuisen rahasumman...mutta nämäkin koulut saa valtiolta avustusta jonkin verran...mutta ne on rikkaitten kouluja...tavallinen työläinen ei niihin lastansa voi laittaa...varat ei riittäisi...Niitäkin kouluja on kritisoitu...niissä on tapahtunut yhtä sun toista pahaa asiaa...sekä oppilaitten taholta ja opettajien.