Hyvä artikkeli...kannattaa kaikkien lukea koko artikkeli.

Maahanmuuttokeskustelu ei suju – osapuolet kaivautuneet poteroihinsa

Nettikeskustelut maahanmuuton ja turvapaikanhakijoiden ympärillä näyttävät kääntyvän helposti ikävänsävyisiksi. Keskustelua käydään monesti maahanmuuttokriittisyyden ja rasismin harmahtavalla raja-alueella.
-- Maahanmuuttokeskustelu ei suju – osapuolet kaivautuneet poteroihinsa
Nettikeskustelut maahanmuuton ja turvapaikanhakijoiden ympärillä näyttävät kääntyvän helposti ikävänsävyisiksi. Keskustelua käydään monesti maahanmuuttokriittisyyden ja rasismin harmahtavalla raja-alueella.
Kuvakaappaus suomi24 -keskustelupalstalta.
Kuva: Yle
Yle Keski-Suomen lähetysikkuna ei ole suomalaisen maahanmuuttokeskustelun keskeisiä alustoja. Oman osansa sekin on silti saanut. Muun muassa näin: "Irakilaista terroristia syötät niin kauan kuin se raiskaa ja tappaa suomalaisen teinitytön. Ei jestas sun humaaniutta, avaa silmät", ja "Humaaniudella ja hyysäyksellä ei näköjään ole rajoja. Otetaan miljoona pakolaista, ja katotaan kenen syliin ne kaatuu. Niin sinisilmäistä touhua, että ei voi käsittää. No kysyn sitten kun on aika uudestaan, tätäkö halusitte? Joka kulmassa on minareetti, yötä päivää raikaa hullun laulu".

– Melko tyypillistä islamofobiaa, minareetit tulevat ja terrorismi leviää. Kärkevää kielenkäyttöä, ja mennään siinä rajoilla, että leimataanko tässä kokonainen ihmisryhmä ja uskonto hyvin negatiivisesti, sanoo äärioikeistoa tutkinut tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta.
- Osa suomalaisista näyttää kuvittelevan muun muassa, että irakilaisten leimaamisessa raiskaaviksi terroristeiksi on kyse maahanmuuttokriittisyydestä, tai että maahanmuutto muuttaa Suomen islamilaiseksi valtioksi.
– Jos kovin paljon yleistetään, syrjitään jotain tiettyä ihmisryhmää, kiihotetaan jotain ryhmää vastaan, silloin ei olla rakentavan keskustelun poluilla, ja voidaan puhua jopa rasismista, Kotonen sanoo.

Inhimillisyys pannaan?

Maahanmuuttokriittiseksi kutsuttuun keskusteluun on myös pesiytynyt aivan oma kielenkäyttönsä. Siinä esimerkiksi humaanius eli inhimillisyys ja suvaitsevaisuus ovat erittäin negatiivisia ominaisuuksia ihmisessä. Vielä jyrkemmin leimataan muukalaiset: vieraiden uskontojen edustajat ja maahanmuuttajat.

– Osasta ihmisiä tuntuu, että asiat eivät ole hallinnassa edes viranomaisilla. Se herättää huolta, pelkoa ja uhan tunnetta. Nämä yhdistyvät myös ihmisten epävarmuuteen omasta taloudellisesta tilanteestaan. Siinä on soppa valmis hyvinkin kärjistyneelle ja polarisoituneelle kielenkäytölle. Vastapuoleksi löydetään esimerkiksi "hyysärit", Kotonen sanoo.

Suvakit ja natsit

Rasismin ja maahanmuuttokriittisyyden rajoilla kolkutellaan aina silloin tällöin, ja ylikin mennään. Keskustelu tuntuu olevan mahdotonta, sillä ainakin verkkokeskusteluja katsoessa osapuolet ovat liian kaukana toisistaan.

Erityisesti maahanmuuttokriittinen puoli näyttää kaivautuvan vahvasti poteroihinsa "suvakkeja" vastaan, mutta ei toisen osapuolen natsikortin vilauttelukaan keskustelua erityisesti edesauta.

– Tämä on tyypillistä jaon tekemistä: me isänmaalliset vastaan hyysärit tai hyödylliset idiootit tai millä nimellä näitä nyt sitten satutaankin kutsumaan, ja samalla lailla toisin päin. Suuri hiljainen enemmistö ei ole niin kiihkoissaan kuin nettikeskustelujen perusteella näyttäisi, toteaa Kotonen.

Aivan äärimmäisten kantojen kanssa ei ole mitään syytä keskustella.
– Tommi Kotonen
–Yleisesti ottaen keskustelu kannattaa,  mutta aivan äärimmäisten kantojen kanssa ei ole mitään syytä keskustella. Niitä esittävät ihmiset ovat yleensä sellaisia, että keskustelu ei ylipäätään ole se tie, jonka he ovat valinneet, hän jatkaa.

Lue lisää:

http://yle.fi/uutiset/maahanmuuttokeskustelu_ei_suju__osapuolet_kaivautuneet_poteroihinsa/8328366