Gatubarn bakom många brott
Gatubarn från fattiga länder misstänks allt oftare för brott i Sverige. Statens Institutionsstyrelse begär 139 miljoner i extra anslag för att klara trycket när allt fler gatubarn tvångsplaceras på slutna ungdomshem.
Mellan 2012 och 2014 har polisen i Stockholm registrerat 1 839 anmälningar om brott där de misstänkta är "minderåriga utan permanent hemvist och vårdnadshavare i Sverige". Antalet anmälningar har mer än fördubblats, från 377 till 817. Det framgår av en intern polisrapport som Dagens Nyheter har tagit del av.
Narkotikabrott, stölder och våld
Misstankarna gäller framför allt narkotikabrott, men även stölder och våldsbrott. Just nu beräknas runt 200 ur den gruppen vistas i Stockholm, enligt polismästare Patrick Ungsäter, chef för gränspolisen i Region Stockholm. Även i andra delar av Sverige finns problemen.
Barnen kommer framför allt från länder i Nordafrika, och har kommit till Europa i hopp om ett bättre liv. De har små chanser att få asyl här och går i praktiken inte att avvisa på grund av hemländernas ovilja att ta emot dem.
Hälften från Marocko
Hittills i år har 139 ensamkommande barn vårdats inom ramen för Statens Institutionsstyrelse, lika många som under hela förra året. Över hälften är pojkar från Marocko.
Sis planerar en utbyggnad av antalet vårdplatser och har bett regeringen om extra anslag på 139 miljoner kronor fram till 2018, skriver DN.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21429183.ab