Valkoihoinen feministi saa raivarin. Rasismi heijastuu arkielämään. X on ne asiat, joista ei puhuta. Vähän niin kuin ohjelma The X Files on suomeksi Salaiset kansiot. Unga Klaran X-nimisessä näytelmässä mukana oleva Malou Zilliacus kertoo esityksestä Kulttuurisunnuntaissa.
Unga Klaran näytelmä X kertoo Ruotsin rasistisesta ja koloniaalisesta historiasta. Näytelmän tarkoitus ei ole olla historian oppitunti. Tekijöiden tavoitteena on näyttää se, miten historia on antanut meille kaikille rasistisen taakan kannettavaksi, sanoo Malou.
Omaa etuoikeutettua asemaa ei aina itse nää
Yksi kohtaus näytelmässä on Maloun mielestä erikoisen mielenkiintoinen. Siinä hän itse näyttelee valkoihoista feministiä, joka saa yhtäkkiä jonkunlaisen raivokohtauksen. Kohtauksessa feministi sanoo: ”Minä en jaksa enää! Onko kaikki tämä minun vika, koska olen valkoinen? Minä en ole tehnyt niitä pahoja historiallisia tekoja.”
- Maloun mukaan feministi ei kykene näkemään niitä etuja, jotka on valkoihoisena saanut. Malou voi henkilökohtaisella tasolla tiedostaa, että hänellä on etuja, joita hän ei ehkä koskaan tule ymmärtämään. Kohtaus tulee dokumenttielokuvasta, jota työryhmä katsoi näytelmänteon aikana.
- Malou sanoo, että valkoinen ihminen voi juosta ulos huoneesta, koska oven takana häntä odottaa tila, jossa hänellä on kaikki valkoihoisen henkilön edut. Näytelmässä X on huone, jossa valkoihoisena pitää ajatella, mitä tarkoittaa olla valkoinen ja mitä etuja se tuo mukanaan. 
- Malou kertoo myös toisesta kiinnostavasta kohtauksesta, jossa luokanopettaja kysyy yhdeltä oppilaalta mistä hän on kotoisin - siis mistä hän oikeasti tulee. Sen jälkeen näyttelijät tulevat yleisön sekaan kyselemään yleisöltä samaa kysymystä.
- "
Jos saat kysymyksen 'mistä sinä tulet?' kymmenen kertaa päivässä, niin se sanoo jotain. Se sanoo, että sinä et ole täältä. Vaikka kysymys ei ole pahalla tarkoitettu, niin ehkä ihminen kertoo vastauksen, jos se sen haluaa kertoa."
X-näytelmässä näyttelevä Malou Zilliacus
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=6165525