Viime maanantaina julkistimme tiedon siitä, että Yle Radio 1:ssä ruvetaan lukemaan islamin perusteosta Koraania. Se luetaan tietenkin suomeksi ja kannesta kanteen.
Kyse ei ole minkäänlaisesta hartausohjelmasta vaan kulttuurihankkeesta, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa islamilaisesta mielenmaisemasta. Minun vilpitön käsitykseni on, että tieto lisää myös ymmärrystä. Tämän takia jokaisen jakson alussa professori Jaakko Hämeen-Anttila, joka on muuten kristitty monien epäilyksistä huolimatta, sekä Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja, imaami Anas Hajjar käyvät läpi kunakin päivänä kuultavan jakson sisältöä. He siis yrittävät panna tekstin historialliseen kontekstiinsa sekä selittää sen merkitystä nykyajan maailmassa.
Varsin moni on sanonut, että samanlainen lähestymistapa olisi tervetullut myös meille ainakin hieman tutumman Raamatun tekstien suhteen. Olen samaa mieltä, mutta se on jo toisen pohdinnan paikka.
...muitten mielipiteitä:
- ”Huomasin, että Ylen Radio 1 aloittaa Koraanin luennan ja haluan siitä kiittää. Yle Radio 1 on ylipäänsä ollut kulttuurin, tieteen ja sivistyneen annin ihanainen vuo elämässäni niin musiikki- kuin puheohjelmiensa puolesta. Uutinen Koraanin luennasta kuitenkin ilahdutti tavallisesta poikkeavassa määrin. Yle Radio 1 - ja Yle ylipäänsä - on taas ydinalueellaan jakamassa tietoa ihmiskunnan kulttuurista ja sitä kautta osaltaan purkamassa tietämättömyydestä sikiäviä ennakkoluuloja ja -käsityksiä. Luulen, että ohjelmassa riittää annettavaa niin monille muslimeille kuin meille muillekin.”
- ”Turha kenenkään imaamin on selittää, että islam on rauhan uskonto”, kirjoittaa eräs ja jatkaa: ”Oletteko te kaikki Yle:ssä anarkisteja, haluatte maamme menevän sekasorron ja terrorismin keskelle? Yle ylistää aina maahanmuuttajia kuten Hesari. Miksi?”
- ”Suomi on kristitty maa vielä! Miksi Raamattua ei ole luettu ylellä? Kristilliselle sanomalle löydätte enää yhä vähemmän ohjelma-aikaa, mutta islam-aiheille sitä kyllä löytyy. Eipä vuorokautta etteikö sitä tule.” 

http://ohjelmaopas.yle.fi/1-2584902