Onhan se niin että Suomessa rasismi on avoimepaa ja karkeampaa mitä Ruotsissa...Johtunee osittain siitä kun Suomessa ole ei paljoa ulkolaisia...Suomessa on vain noin 4,4% kansasta syntynyt ulkomailla...Ruotsissa on noin 15% kansasta syntynyt ulkomailla...Suomessa vähän ulkolaisia...silloin ei tunne paljoa ulkolaisia ja vuerastaa herkästi vierasta ja epäluulot ja ennakkoluulot kukoistaa Suomessa...Sen havaitsee parissa kolmessa sekunnissa kun katselee suomalaisia foorumeja...nuoriso niissä purkaa vihaa ja tiedonpuutettaan...rasismi kukoistaa...normaali ihminen siellä keskustella ei voi...Hävettää olla suomalainen kun olen niitä foorumeita lueskellut...Olisi varmasti rankaa ja ahdistavaa kirjoitella siellä Ruotsissa asuvana...Perussuomalaiset saa paljon kannatusta maaseuduilta...samoin sd kanssa...Sverigedemokraatit nazistisia...SD saa eniten kannatusta maaseudunihmisiltä...Onko siis maaseudun ihmiset tietämättömimpiä mitä kaupunkilaiset? Johtunee kait siitä että kaupunkialueilla paljon ulkolaisia, maaseudulla vähän...Maaseudun ihmiset vieroksuvat vierasta kun eivät ole tottuneet vieraisiin.

Sisuradios utsända konstaterar att det är enkelt att märka skillnaden. I Finland är jargongen grövre, det pratas och skämtas om invandrare med en hård ton. Rasismen är mer öppen än i Sverige. Den stannar heller inte bara på bussar och nattliga gator, utan har även funnit sin väg in i riksdagen.
- Politikerna får säga vad de vill. Det förs ingen dialog bland folket. I Sverige tar media reda på saker, och människor reagerar och diskuterar. Här i Finland finns det inga gränser för vad politiker kan yttra, på samma sätt som det finns i Sverige.
I Finland har de rasistiskt motiverade hatbrotten ökat under senare tid och många talar om en förändring i diskussionsklimatet, säger Li Andersson, en av författarna till boken Extremhögern i Finland och ordförande för Vänsterpartiets ungdomsförbund. Utvecklingen är svår att mäta, men Li menar att flera aspekter tyder på en pågående samhällsförändring.
- Ett tecken på en samhällsförändring är att människor plötsligt har blivit intresserade av en revolutionär nationalsocialism. Finska motståndsrörelsen som grundades 2008 har vuxit stabilt och fått mer utrymme och synlighet än förut.
Ett annat tecken på en samhällsförändring är det ökade stödet för Sannfinländarna, som i dag är det tredje största partiet i Finland. Så mycket som cirka 20 procent av finländarna röstar på partiet. I Sverige anses partiet vara en motsvarighet till Sverigedemokraterna. Enligt Li Andersson är jämförelsen enbart delvis berättigad.
I Sverige är cirka 15 procent av befolkningen födda utomlands, medan siffran i Finland är betydligt lägre, nämligen 4,4 procent. Li Andersson menar att andelen invandrare kan påverka människors attityder.
- I Finland finns det inte så många invandrare och när människor inte har erfarenheter av mångfald, kvarstår fördomarna. Utan erfarenheter får man heller inte kunskap. Exempelvis fick Sverigedemokraterna också mest röster i områden och statsdelar där det bara finns ett litet antal invandrare.
Li Andersson påpekar dock att även svenskars föreställningar om finländare kan vara en delförklaring till den, i Sverige rådande, bilden av finnar som främlingsfientliga.
- Det handlar också om fördomar mot finnar – att landet är fullt av ensamma, arga och alkoholiserade män på landsbygden. Visst är Finland isolerat från resten av Europa, med sitt läge ”bakom Östersjön”. Finland är ett litet land, långt borta och även språket avgränsar oss från resten av Skandinavien. Allt detta späder på föreställningen om finnar som främlingsfientliga och rädda för allt som är nytt och annorlunda.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4543&grupp=19689&artikel=5629850