2014-05-20
Ruotsinsuomalaisen suomen kielen "vaikeudet"....Pitempään Ruotsissa olleena totean että suomen kieleni muuttunut paljon on...Heti ajo alkuvuosina Suomessa asuvat sukulaiseni sanoi että murteeni on outo että sekoitan puheessani eri murteita koko ajan...Johtui kaiketi suomalaisista tuttavistani jotka oli eri puolelta Suomea Ruotsiin muuttaneet...Vuosikymmenien kuluessa...alkaa suomen kieli takellalla aika tavalla joskus...etenkin jos harvoin suomen kiletä enää puhuu...esimerkiksi jos ole ei enää suomalaisia kavereita tai ystäviä ja Suomessa ei enää vierailuilla käy...Kaikkein vaikeinta on mielestäni kääntää kieleltä toiselle...Etenkin kun ajattelen ruotsiksi...Sanakirjan kanssa joskus tulee kirjoiteltua...Eräitä sanoja esimerkiksi ei ollut tai ei käytetty Suomessa silloin vuosikymmeniä sitten...uusia sanoja ilmestynyt suomen kieleen joita en koskaan suomea puhuessani silloin nuorena siis käyttänyt...Tämä on minun mielipide...oma kokemukseni suomen kielestäni...Jollain toisella on erilainen kokemus :) Kaikkein tärkeitä kuitenkin on että osaan suomea ja en ole kaikkea unohtanut :)

2014-05-21
 Ruotsinsuomalaisia paljon on...Ruotsinsuomalaisia ** olevan Ruotsissa   noin 712 tuhatta, siis 712 000....Paljon on keräätynyt suomalaisia Ruotsiin. Ruotsinsuomalaisia on noin 712 tuhatta, siis 712 000... Se on suuri määrä suomalaistaustaisia... Ruotsissa. Ruotsinsuomalaiset on hyväksytty Nationel vähemmistö...sen johdosta suomalaiset kuten muutkin Nationella vähemmistöt (sverihefinnar, samer, judar, tornedalingar, romer)..on saaneet lisä-oikeuksia itselleen...Monet on toisen ja tai jopa kolmannen sukupolven suomalaisia, joilla on ainoastaan suomalaiset juuret, ovat syntyneet Ruotsissa...Ennen vanhaan sanottiin että "en finne igen", sanoivat sen negatiivisessä merkityksessä. Nykyään ei suomalaisen tarvitse hävetä suomalaisuuttaan Ruotsissa... Monet suomalaiset edelleenkin pitävät hyvin tiukasti kiinni suomalaisista perinteistä, parvekkeella Suomen lippu...aittavat lapsensa suomen kieliseen lastentarhaan ja suomen kieliseen kouluun...syövät ruisleipää ja käyvät Suomi-tansseissa...Joo, ei suomalaisuudesta ihan noin vain eroon pääse, aina jää jäljelle jotain... Niin se pitää ollakkin... Jokaisella on Ruotsissa oikeus omaan kieleensä ja kulttuuriinsa... Suomalainen kulttuuri? ..Suomalaisen tapa elää...on yksi länsimaisen kulttuurin osaa...kuuluu siis länsimaalaiseen kulttuuriin... Joka valtiossahan on jonkin verran omia tyylejä joilla voi erottaa heidät muiden maiden ihmisistä...jos haluaa erotella jonkin takia.

2014-05-21
 Nuoret ruotsinsuomalaiset haluavat säilyttää kielensä...He jotka ovat oppineet suomen kielen...tietenkin mielellään haluavat pitää suomen kielen ja jopa opettaa sitä sitten tulevaisuudessa lapsilleenkin ** Suomen kieli vähentynyt ruotsinsuomalaisilta lapsilta... Johtunee etupääsä kun vanhemmat usein ovat itse toisen polven ruotsinsuomalaisia...ruotsalaistuneet...niin eivät ole katsoneet tärkeäksi opettaa lapsilleen suomen kieltä...Nyt on taas suomen kieliset koulut nousussa, samoin suomen kieliset lastentarhat....Kun ruotsinsuomalaisista tuli yksi hyväksytystä nationella minoritet Ruotsissa... on ruotsinsuomalaisuus kohonnut ajatuksissa....Enää ei kenenkään tarvitse hävetä suomalaisuuttaan.... Niinpä nuoretkin ovat alkaneet opettelemaan ja varjelemaan suomen kieltä.

2014-05-21
 Ruotsin suomi eroaa Suomessa käytetystä...Totta...Todella vaikeaa....On vaikea löytää vastineita monelle ilmiölle ** käsitteelle suomen kielellä... Siksi kirjoittaminen tuntuu myös erittäin käyhältä...Esim. minä... Ajattelen ruotsiksi... Kun kirjoitan suomeksi...on minun yritettävä kääntää ajatukseni suomen kielelle ja se ei aina luista kunnolla... Paljon on sanoja unohtunut ja uusia sanoja Suomessa joita en nuorena siellä ollessani ollut koskaan kuullut tai täyttänyt...Miltä tuntuu kun on vaikeaa kirjoittaa sujuvasti suomeksi? ..Tunne on tuskallinen joskus...etenkin jos jotkut alkaa huomautella asiasta... Esim. minun suomen kieli eroaa Suomen suomesta...Se sujuu hyvin...kaikki vähänkin pitempään Ruotsissa asuvat ymmärtävät sitä...sillä monet heistäkin puhuu samaan tyyliin suomea kuin minä... Monta sanaa väliin tulee ruotsiksi kun puhun, se tulee automaattisesti...se on tapa...Monen muunkin maalaiset tekee samalla tavalla... Kun istuu esim. bussissa, kuulee kun pari arabiaa puhuvaa keskustelee...usein kuulee heidän sanovan jonkin sanan ruotsiksi...heidänkin kieli on muuttunut Ruotsissa...Eiköhän se ole sama asia...minne muuttaa, niin synnyinkieli muuttuu ihan automaattisesti... Esim. ruotsalainen Hollywoodfru...Maria Montazami...sama hänellä...ruotsia puhuessaan hän laittaa mukaan englanin kielisiä sanoja...kangertelee ruotsin kielessä :) ..Tämä on hyväksyttävä... Itse olen hyväksynyt tyylini puhua suomea... Se että se hämmästyttää suomalaista Suomessa...saa se hämmästyttää, totta kai ;)

2014-05-21
 Miksi monet ruotsinsuomalaiset kannattavat sd:tä?.... Vastaus: He rasisteja ovat...Mikä sd:ssä houkuttelee monia ** ruotsinsuomalaisia? ..Tunteeko nuo ruotsinsuomalaiset ** olevansa parempia kuin esim. nykypäivän pakolaiset? ..Hyvin harva muista ulkolaisista Ruotsissa ei kannata sd:tä...Miksi? ..Siksi koska sd on pohjimmiltaan rasistinen ja islamin ja muslimien vastustaja ja mustamaalaaja... No miksi sitten ruotsinsuomalaisista monet ihannoi sd:tä? ..Ei tarvitse muuta kuin vilkaista Suomen puolelle foorumeihin, blogeihin ja lehdistössä oleviin mommentteihin...niin näkee että yleisesti sanottuna Suomessa vastustetaan maahanmuuttoa ja maahanmuuttajia paljon enemmän mitä Ruotsissa...Ruotsissa esim muut puolueet ei halua antaa minkäänlaista mahtia tai vaikutusvaltaa sd:lle riksdagissa...sillä rasismi tuomitaan...Suomessa sen sijaan rasisteja mukana päättävissä tehtävissä politiikassa...joka puolestaan näyttää että rasismi on suvaitaan jopa politiikassa Suomessa... Kaikki tietenkin johtuu siitä...miten sana rasismi käsitetään ja annetaanko sen niin sanotun sananvapauden nojalla olla rasistinen...En ihmettele ollenkaan...olen itse tavannut monta ruotsinsuomalaista jotka on rasisteja...Onneksi kaikki ei  rasisteja...Joskus hävettää noitten rasistien puolesta...rasismi on suuri mätäpaise yhteiskunnassa ja rasistit on heitä jotka levittää mätäpaisetta, rasismia....Kun maahanmuuttaja alkaa olla rasistinen muita maahanmuuttajia kohtaan, silloin on heidän asiat aika huonosti.

2014-05-21
 Ei sanaakaan suomea työajalla???....Kyllä siellä on todettu että joskus vuosia sitten joku yksittäinen henkilö, pomo asemassa oleva, on kieltänyt kyseistä miestä puhumasta suomea työpaikalla...Mutta se ei ole sama asia kuin että Tukholman kaupunki olisi kieltänyt....Itse nuorempana ollessani olin Tukholmassa monessa eri paikkaa töissä ja koskaan ei kielletty puhumasta suomea...Yleensä kun vieraista kielistä työpaikoilla on kysymys...kyseessä on se seikka että usein syntyy riitoja ja kinaa siitä kun jotkut puhuu vain omaa kieltään ja sillä tavalla muut tulee syrjityksi...Itse olin esim. viimeisellä työpaikallani usein tilanteessa että olin yksin arabien, jugoslaavien, turkkilaisten ja jne kanssa...en ymmärtänyt mitä he puhui...ok, olo tuntui joskus ikävältä, mutta kaikkeen  tottuu...jos on hyvä itsetunto, silloin kaikkeen voi tottua...mutta jos on huono itsetunto, silloin voi alkaa huonosti tuollaisessa tilanteessa...valitettavasti monikaan ei ota huomioon muita, puhuvat vain omalla kielellään ja ja jättävät muut syrjään...Hyvä käytöstapa jo pitäisi sanoa että puhuu maan kieltä silloin jos paikanpäällä seurassa on joku joka ei ymmärrä sitä vierasta kieltä.

2014-05-21
 "Maahanmuuttajan identiteettikriisistä ei puhuta"...Maahanmuuttajilla olla voi  identiteettikriisejä...Asia on niin että...Se jokaisen oma asia on...haluavatko olla ruotsalaisittain...tai suomalaisittain...tai jonkun muunkansalaisen tyyliin...Tai sekoittaa kulttuuriaan muihin kulttuureihin...jolloin sitä voi todellakin pitää monikulttuurisena elämän tyylinä....Itse kadottanut olen melkein kokonaan suomalaisen identtisyyteni jo ajat sitten...minulla on vivahteita monista eri kulttuureista elämässäni...joten olen monikulttuurinen ihminen...Kuitenkin esim. minulla on jäljellä myös hieman suomalaista identiteettiä...eihän se koskaan pois kokonaan katoa...Omalta kohdaltani katso en sitä identiteettikriisiksi...valintani olen itse tehnyt...kadu en...hyvä näin...toivottavasti muutkin sverigefinnar ja muut ulkolaiset Ruotsissa hyväksyvät elämänvalintansa :)