Boråsissa monet ruotsinsuomalaiset ovat olleet aktiivisesti keräämässä kaupungin romanikerjäläisille avustustavaroita. Ne saatiin lahjoituksina ennätysajassa ennen joulua. Tiistaina Anneli Piiroinen ja Siinto Hämäläinen lähtevät viemään avustustavaroita Boråsin kerjäläisten kotiseudulle.
Monet siis haluavat auttaa romaneja, mutta heitäkin löytyy, jotka eivät mielellään halua nähdä kerjäläisiä kotikaupunkinsa kaduilla. Niinikään romaneja aiemmin kotiinsa majoittanut Anneli Piiroinen tietää, miksi.
- Minusta tuntuu, että niillä on huono omatunto. Monet ovat minulle valittaneet, että heillä on vaikeaa nähdä näitä kerjäläisiä. Ja niitä on niin paljon ja niitä on ollut niin kauan aikaa, että niitä on joka nurkkauksessa tuolla kaupungilla, että he eivät voi millään kaikille antaa rahaa, mutta he voivat huonosti.
Miksi sitten juuri niin moni Boråsin ruotsinsuomalainen on ryhtynyt auttamaan romanikerjäläisiä? Kari Ängeslevä uskoo tietävänsä syyn.
- Men suomalaiset olemme sodan jälkeinen sukupolvi, ja silloin oli Suomessa köyhää. Me tiedämme mitä on elää rahattomana. Siinä voisi olla yksi selitys, miksi suomalaiset ovat näissä hommissa niin paljon mukana. Sehän on tosiasia, niinkuin suomalaisetkin tietävät, ettei kukaan halua kotoaan lähteä. Suurin osahan meistäkin on tänne työn perässä lähtenyt
.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=5755253

I Borås hjälper sverigefinnar romer...man samlar vad som helst, pengar, kläder, mat och reder sedan t.ex till Romaniena och lämnar hjälpen där till romer.