Kirja tulee ilmestymään Suomessa...Vai olemme unohdettu kansa me ruotsinsuomalaiset...Eiköhän siinä ole kysymyksessä tiedonpuute, tai vajaa käsitys maasta pois muuttaneista.

Kirjan tekee itsekin entinen ruotsinsuomalainen, nyttemmin Suomessa pääkaupunkiseudulla asuva toimittaja-kirjailija Risto Pekkala.
Kirjan työnimenä on "Unohdettu kansa - suomalaiset Ruotsissa":
- Hieman ennen vuosituhannen vaihdetta tuli ensimmäisen kerran mieleen, kun tein katuhaastattelua Helsingissä, ja kyselin ihmisiltä, tietävätkö he, minkä verran ruotsinsuomalaisia tai suomalaisia Ruotsissa on. Sehän oli aivan järkyttävää! Ne veikkaukset olivat kahtatuhatta ja viittätuhatta. Kaikista rohkein veikkaus oli 30 000. Silloin tuli todella mieleen, että nyt on kyseessä unohdettu kansa.
 "Joidenkin laskentatapojen mukaan Ruotsiin hävisi 800 000 ihmistä"
Kirjan kustantaa Bonnierin omistama Read me. Risto Pekkalan keskustelu kustantajan kanssa todisti sekin suomalaisten tietämättömyyttä Ruotsissa asuvien suomalaisten määrästä.
- Silloin, kun tästä ensimmäisen kerran kustantajan kanssa puhuin, ei sielläkään tuntunut olevan oikeastaan minkäänlaista käsitystä siitä, että minkä verran täällä on porukkaa. Minulle tuli silloin mieleen sanoa kustantajalleni sellainen vertailukohta, että tietääkö hän, että talvisodan ja jatkosodan aikana kaatui 97 000 miestä, ja joidenkin laskentatapojen mukaan Ruotsiin hävisi 800 000 ihmistä. Ja hän jäi aivan haavi auki.
Kuva ruotsinsuomalaisista vanhentunut
Tarve kertoa tästä unohdetusta kansasta, suomalaisista Ruotsissa, tuli entistä selvemmäksi. Vaikka ruotsinsuomalaiset ovatkin viimeaikoina olleet yhä enemmän esillä myös Suomessa esimerkiksi Kansankodin kuokkavieras -dokumenttisarjana ja monesti palkitun Laulu Koti-ikävästä elokuvan kautta, on kuva ruotsinsuomalaisista liian yksioikoinen Risto Pekkala toteaa:
- Näistäkinhän tulee hyvin helposti sellainen kuva, että täällä vielä porukka on teollisuuden palveluksessa, ja ollaan vielä vähän siinä hengessä, mitä oltiin 70-luvun kieppeillä. Mutta nyt tänä päivänähän tilanne on aivan toinen. Ruotsinsuomalaisethan ovat iskeneet näppinsä koko yhteiskuntaan.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=5769967

Författaren menar att många i Finland vet inte hur många sverigefinnar det finns i Sverige...svaren har varit olika...2 000...5 000...30 000...Antagligen var det ingen som kom till en högre siffra...Man säger i Sverige att det finns ca 800 000 sverigefinnar i Sverige.