Suomen kielen hallintoalueeseen kuuluva Uumajan kunta on lähettänyt suomalaista alkuperää oleville kuntalaisille kirjeitse tietoa suomenkielen hallintoalueesta ja mahdollisuudesta tulkkiapuun. Osa kuntalaisista piti yhteydenottoa loukkaavana.
Useimmat suomenkieliset suomalaistaustaiset ovat suhtautuneet yhteydenottoon myönteisesti. Mutta osa suomenruotsalaista alkuperää olevista uumajalaisista on kokenut yhteydenoton loukkaavana, koska he puhuvat vain ruotsia.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=5667440

Hyvä tarkoitus saattaa olla laiton Uumajan kunta on rekisteröinyt kunnan alueella asuvat Suomessa syntyneet henkilöt. Tietosuojan tarkastuslaitos epäilee, että rekisteri voi rikkoa Ruotsin henkilötietolakia ja harkitsee tutkinnan aloittamista. Juristi suosittelee Uumajan ruotsinsuomalaisia nostamaan ryhmäkanteen kuntaa vastaan . http://www.svt.se/nyheter/uutiset/uumajan-kunta-rekisteroi-suomalaiset

Där ser man, det finns alltid någon som blir sur eller tycker att det är kränkande, även sverigefinnar. Man har registrerat sverigefinnar och skickat information till dom att det finns tolkar.