Liberaalinen juutalaisuus Ruotsissa...

Tukholman juutalaisen seurakunnan rabbi David Lazar on herättänyt huomiota ennakkoluulottomalla suhtautumisellaan eri uskonnollisten perinteiden yhdistelyyn. Hänen synagogassaan muun muassa kaikuvat kristillisen Taizé-yhteisön laulut. Tänä vuonna 55 vuotta täyttänyt rabbi kertoo vierailevansa yhteisön luona vuosittain.
- Juutalaisuuden uskonnollisen perinteen hallitseva piirre on monimuotoisuus. Raamatussa on rinnakkain useita eri kertomuksia samasta asiasta. Minulle tämä kertoo siitä, että totuudella on monet eri kasvot, Lazar selittää eri uskontojen rajoja ylittävää ajatteluaan.
David Lazarin sydäntä lähellä Taizén ohella on työ seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustamisen parissa. Hän on muun muassa vihkinyt lukuisia samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Lazar on saanut työstään tunnustusta sekä Israelin ja Ruotsin homoyhteisöiltä, mutta myös kohdannut kritiikkiä ja vastustusta.

 http://www.kotimaa24.fi/uutiset/ulkomaat/9373-rabbi-david-lazar-haastakaa-uskonne-rajat

Toista on suomalaisessa juutalaisuudessa sen takia että Suomessa ovat ortodoxisia, siis enemmän kirjaimellisesti uskovaisia juutalaisia.

"Ortodoksijuutalaisuudessa avioliitto on miehen ja naisen asia"
Tukholman suuren synagogan rabbin David Lazarin toimittama Ruotsin ensimmäisen samaa sukupuolta olevan juutalaisen parin avioliittoon vihkiminen ei teologisista syistä olisi mahdollista Suomen juutalaisissa seurakunnissa. Näin kertoo Helsingin juutalaisen seurakunnan rabbi ja Suomen ylirabbi Simon Livson (kuvassa).
– Kyseinen tukholmalainen synagoga edustaa teologisesti liberaalia reformi-konservatiivista suuntaa. Suomen juutalaiset seurakunnat taas ovat ortodoksisia. Ortodoksisen suuntauksen mukaan avioliitto on vain miehen ja naisen asia. Mitään siunaustakaan ei rekisteröidylle parille voitaisi antaa, meidän perinteemme eivät salli sitä, Livson sanoo
.
http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/11726-ortodoksijuutalaisuudessa-avioliitto-on-miehen-ja-naisen-asia

Rabbi Lazar i Sverige, är liberal, han har börjat viga samkönade äktenskap i Stockholms synagoga. I Finland däremot har man ortodox synagoga...ortodoxa är liksom mer bokstavstroende, I Finland, rabbi Livson, tänker inte viga homopar, enligt hans ortodoxa teologi är det förbjudet.