Paljon puhutaan että kerjäläiset olisi rikollisesti järjestäytyneitä. Tutkimuksien mukaan ei tällaista ole havaittu, ei poliisin taholta eikä sosiaalin taholta. Jos kerjäläinen saa kerjättyä 50-100 kr...menee ne rahat ruokaan ja asuntoon. Ei kerjäläiset niin paljon rahaa saa kerjättyä että joku rikollinen rikastuisi niistä rahoista. Kukaan kerjäläinen ei alistuisi ja antaisi kerjäämiään rahoja jollekkin rikolliselle. Miksi jotkut pitää kerjäläisi tyhminä? Miksi kerjäläisen nähtyään monet haluavat kerjäläiset pois katukuvasta? Miksi vainota köyhiä kerjäläisiä?

Röster höjs från politiskt håll för att förbjuda tiggeri. Men organisationer och polis som jobbar med romer hävdar att tiggeriet inte är organiserat.
Kommunerna gör vad de kan för att stödja frivilligorganisationerna som vill hjälpa fattiga romer som tar sig till Sverige. Samtidigt höjs politiska röster för allmänna förbud mot tiggeri.
I de kartläggningar som gjorts av kommuner och hjälporganisationer har man inte kunnat påvisa organiserad brottslighet. Även polisen och Socialstyrelsen har kommit till samma slutsats.
– Så länge man inte kan påvisa att människor tvingas och det är kriminella ligor, vilket jag inte kan se, så är det människor som gör detta för att överleva. Vi har gått med i EU, och med det kommer ett ansvar. Man får ta alla sidor av EU-medlemskapet, de positiva och de negativa, säger han..
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1769503--pengarna-gar-till-bostad-och-mat-